Zeon blogja

Kazohinia (Szathmári Sándor)

Írta: Zeon (2007. May. 8, 8:45)

Vissza a teljes blogra

Röviden egy olyan ország, ahol mindent az értelem irányít.
Nincs pénzük, nincs magántulajdon, nincs állam, nincs gazdaság, nincsenek érzelmek, nincs művészet, nincs szórakozás, nincs kultúra, nincs vallás, nincsenek érzelmek.
Mindenki dolgozik, amennyit akar és tud, pihen, amennyit akar, eszik, amennyit jónak lát, minden a közé, nincs sehol egy kerítés, egy őr, nincs fegyver, nincs háború. Az emberek nem beszélnek feleslegesen, csak annyit, amennyit muszáj, és akkor is a lehető legegyenesebben mondják ki. Tudományuk fejlett, termelésük hatékony.

Ahogy hajótöröttként vetődik ide korai 20. századbeli nyárspolgár angol "hősünk", igencsak nehezen képes felfogni ezt a logikát, az elején lassan rázódik be a világukba, a nyelvüket sem érti, és folyton félreértik. Mikor új ruhát adnak neki, kérdezi, hol az öltöző, különösen az ottlevő nőkre való tekintettel. A ruhára, a nőkre és magára mutogat, de félreértik, kivezetik, a hölgy eléje letérdel, kigombolja a nadrágját, és szegény hősünket elönti a szégyen ebben az "őrültek és cédák országában".
Aztán az étkezdében - ahol mindenki leemeli a minden ízt egyesítő pépet a futószalagról - olyan hálát érez "ennyi jósággal szemben", hogy könnyek tolulnak a szemébe. Ennyi se kell, rögtön orvost hívnak, aggodalmasan vizsgálják a szemét és kórházba küldik. Ugyanis náluk mindenki segít a másikon, ha baja van, a kocsik azonnal megállnak, felszedik, elviszik, nincs szükség mentőkre. Hiszen a munkaidő is kötetlen, órát nem használnak, időre nem mennek sehova.
"Jelekkel az égre mutatva, próbáltam kísérőmet a templom felől kérdezni, mire ő ugyancsak jelekkel megnyugtatott, hogy nem fog esni."
Aztán a nyelvüket végre megtanulja. 15 magánhangzó és 15 mássalhangzó van benne, amik szavakban mindig felváltva követik egymást. A betűk szabályos mértani idomok. A számok is betűk, persze a 15-ös számrendszerben, ezért a számokat is simán ki lehet ejteni, és a telefonszámokat könnyű megjegyezni, már csak azért is, mert az emberek második neve ottan a telefonszámukkal azonos, az első a foglalkozásra utal, és Z-vel kezdődik. A főnevek b-vel, az igék és melléknevek megint más betűvel kezdődnek. Az napi időt az éjféltől elmúlt 1/50625 (15 negyedik hatványa) egységekben mérik, és mint szám mondják ki.

Hozzászólások

Nincs még hozzászólás.