Zeon blogja

Kazohinia (2)

Írta: Zeon (2007. May. 8, 20:47)

Vissza a teljes blogra

Kazohiniában a kazo és a kazi az alapfogalmak. A kazo az, amit mindenki csinál, ami "normális". Náluk kazo, ha valaki fáradtabb, és egy tele padhoz érkezik, átadják neki a helyet. Az egész világuk kazo, és ha valaki kazi módon viselkedik, azt vagy iskolázatlannak (belohinnek), vagy behinnek nevezik. Az utóbbiról még szó lesz:)
A nevelés náluk csak technikai ismeretek átadásából áll.
"- Hogyan lehet erkölcsi szabályok nélkül irányítani az erkölcsöt?
- Mi értelme volna azt megtanítanunk, hogy mit szabad és mit nem szabad megennünk? Ennek több hátránya volna: egyrszt komplikálná a nevelést, mert az üvegen kívül még a vasat és a nikkelt is el kellene magyarázni. Másrészt nem is célravezető, mert ha az aember csak a szabályokat hallja, és nem magának a dolognak a lényeét ismeri, nélkülözi az automatikus iránytűt, és sohasem fog tudni maga cselekedni, eltekintve attól, hogy a szellem mindenkinek vele született tulajdona, amiből az irányító nevelés _elvenne_ valamit, holott a tnításnak nem elvenni, hanem hozzáadnia célja. Végülk pedig felesleges is, mert ha épeszű ember megismeri a valóságot, tilalom nélkül sem fog üveget enni. A tilalmat csak bolondnak kell magyarázni, annak pedig úgyis hiába."

A kazo nem erkölcs, hanem a létük alapja, mindenkiben benne van. Olyan, mint a gravitáció: a dolgok kazo módon történnek, hanem avatkoznak bele, vagyis lefele esnek. Aki náluk behin, az pedig eltér ettől, például másokat megkér dolgokra, amikre semmi szüksége, vagy átadja a helyét másnak, holott ő fáradtabb. Ha nélkülöz maga, mikor más kevésbé, egyszóval, mind az altruizmus, mind az egoizmus náluk kazi. S az is behin, aki sokat beszél, vagy "nemlétező dolgokról" beszél.

Gullivernek kiállítanak egy belohin igazolványt, amitől kazo, hogy őt minden egyéb ember tanítja, ha kérdez valamit. Éppen azt kérdi, hogy mennyit kell fizetni a vezetőnek a villamosért, de pénzre nincs szavuk.
"Erre a járókelő elmagyarázta a felszállás technikai részleteit, mire kijelentettem, hogy nem vagyok hülye, hanem azt kérdeztem, kell-evalakinek ilyen fémdarabokat adni, hogy a kocsi elvigyen.
Ő viszont azt felelte, hogy aki nem ismeri a felszállás technikai részleteit, az nem feltétlenül hülye, de aki fémdarabokat akar a kocsi indításához használni, holott tudja, hogy az árammal megy, annak ép elméjében már könnyebb lenne kételkedni, de ettől csak belohin igazolványom tartja vissza."

"Megkérdeztem tőle, nem fordul-e elő náluk, hogy emberek céltalanul és feleslegesen utaznak.
-Nem - felelte. Az már kazi volna.
- De így, kalauz nélkül mégiscsak könnyen előfordulhat!
Persze meg kellett magyaráznom, hogy mi az a kalauz, mire azt felelte, hogy éppen az volna kazi, ha egy ember csak azért utazna a villamoson, hogy céltalanul és feleslegesen utzgasson, holott a kocsi nélküle is megy."

"És hiába mutattam neki a pénzemet, csak megerősítve látta állítását, mert - úgymond - valahányszor ő pénzt kért tőlem, csak papírt, aranyat vagy ezürtöt tudtam neki mutatni, de pénzt nem. Ami a természetben nincs, az egyáltalán nincs."

Hozzászólások

Nincs még hozzászólás.