Zeon blogja

Pénz K-ban

Írta: Zeon (2007. May. 9, 19:58)

Vissza a teljes blogra

"Annak a nézetének adott hangot, hogy a csere mégsem lehet könnyebb, ha ezt pénzcserével összekötve, a munkát megkétszerezzük.
Megmagyaráztam, hogy így sok kispénzű ember összefoghat, és gyárat alapíthat, éspedig úgy, hogy részvényeket vásárolnak. Az emberi elme másik nagyszerű találmánya. Egy másik papír, amit pénz ellenében adnak.
- és ha így meháromszorozzuk a csere munkáját, hol a könnyítés?
- Ott, hogy ezek a papírok indítják meg a munkát.
Gyanúsan nézett rám.
- MIt szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy innen az ülésről csak akkor tudnék felállni, ha előbb noteszomnak egy lapját neked adom? Ugyebár, ennek semmi köze a valósághoz, tehát nem létező dolog?
Megdöbbentett ez a naivitás, de igyekeztem nevetésemet visszafogni. De hiába magyaráztam, hogy a pénz hogyan indítja meg a munkát, konokul azt felelte, hogy már érti a dolgot, de úgy látszik mi nem értjük, mert a munka megindításának minden józan elme zerint egyetlen előfelteétle e a munka megindítása, nem pedig papírok csereberélése, melyek nem is léteznek, és kár kitalálni.
Bizonygattam, hogy nagyon is létezik a pénz, ennek fényes bizonyítéka a világválság, mikor valósággal megállott a termelés.
- És miért? - kérdezte.
- Mert nincs pénz.
Mire azt felelte, hogy minek találunk ki olyat, ami nincs.
Gazdagjainkon mélyen szánakozott, hogy így megfosztottuk őket látásuktól, nem engedjük őket dolgozni, kényszerítjük mások kenyerét elenni, miálta a termelés csökken, és nő a nyomor."

Aztán vacsora közben újra előjött a téma.
"Megkérdeztem tehát, hogy tud ennyi ember csak termlésből megélni. Kérdésemre nagyon elcsodálkozott, csak háromszori ismétlésre hitte el, hogy tényleg ezt kérdeztem.
- Most sem értem azonban, felelte, hogy mi kérdeznivaló van ezen. Ha kevesebben lennénk, kevesebbet teermelnénk, kevesebb jószágot hoznánk létre, rosszabbul élnénk.
- De nem szorítja ki a gyárból a gép az embert?
- Gépeink közt mindig akkora szabad helyet hagyunk, hogy kényelmesen el lehessen köztük járni.
- Nem úgy értem. A gép sok ember munkáját veszi el, miálta sokan feleslegessé válak, a termelt árú jó része is felhasználhatatlan lesz.
- A gépet éppen azért készítjük, hogy többet állítsunk elő. Avagy hogyna volna képzelhető, hogy ruhát azért készítenénk, hogy ne öltözzünk bele?
- De hogyan tud az iparban ennyi rengeteg ember dolgozni? Nincs túltermelés?
Ezt megint nem értette.
Elmagyaráztam a világváslágot, a bankcsődöket, árúfeleslegest, (...) az általános nyomort.
Többször újra el kellett mondaom, mert egy szót sem értett belőle.
- Hogyan volna lehetséges olyan társadalom léte, ahol a fulladást a levegő megvonásával gyógyítanánk?
(...)
Elképzelhetetlennek tartottam, hogy ennyi ember hogy tud csak iparból megélni. Gondoltam, biztos exportra dolgoznak, de kiderül, a tengerre nem mennek, mert úgymond, ott nem terem semmi, minek akkor odamenni?
Elmondtam, a külkereskedelem mennyire fellendíti a jólétet, és milyen hasznos volna, ha devizakészletet halmoznának fel. Azt a meglepő választ kaptam, hogy ők nem attól laknak jól, amit más eszik meg!
Fel nem tudtam fogni, a közgadasági képességek ekkora hiánya mellett miért nem haltak még éhen."

Hozzászólások

Nincs még hozzászólás.